Herve Martijn

Het gesprek

Met de komst van Hervé Martijn naar galerie Lloyd, werd me door de kunstenaar zelf het schrijven van deze intro toevertrouwd. In acht genomen “het gewicht van woorden” is dit een delicate maar zeer dankbare en eervolle opdracht.

Bij mijn bezoek aan zijn inspirerend atelier in het prachtig gerestaureerd erfgoedpand ontworpen door de modernistische architect Huib Hoste, viel me meteen op dat de man achter de werken een schilder “pur sang” is. Een kunstenaar die even authentiek en integer in het leven staat als de ‘PERSONAE’ op het canvas, steeds gedreven op zoek naar het existentiële van het “zijn” in al zijn facetten. Diepgang typeert Hervé Martijn als mens wat zich ook met de nodige finesse en puurheid vertaalt in zijn werk. Vage losse penseelstreken op een basislaag, die naargelang hij verder werkt,  eindigen in krachtige beeldende schilderkunst.  Het soort “kunst” dat toelaat je in te leven in wat hij als sfeer creëert. Wonderbaarlijk mooi hoe hij de deuren van de waarneming wijd open zet.

Van het “Ik”, het individu dat gevangen zit in de bedrukte sfeer van het anonieme “zijn” evolueert Hervé Martijn naar een hele nieuwe dynamiek in zijn recenter werk. Een dynamiek van verbondenheid en intimiteit – het “Ik” in relatie tot de ander en met de ander, tijdloos en ongeconditioneerd.

Zijn “PERSONAE” vertoeven, strelend en omhelzend, speels in aanraking, in een subtiele,  intieme wereld, hun bubbel. Hij weet die “wezenlijke vorm van intiem-zijn”, minutieus, laag na laag vast te leggen op canvas. Zo wezenlijk mooi en ontroerend is immers die menselijke behoefte, ons ontnomen en scherp gesteld tijdens Corona.

Zijn krachtige schriftuur getuigt van een jarenlang schilderkundig métier. Hij weet daarbij moeiteloos in te spelen op de transparantie van onderliggende lagen. Verrassend krachtig gepenseeld met een doorgedreven beheersing.

Zijn reeks ‘PERSONA’ te mogen delen met jullie is een privilege. Zijn werken doen wat kunst zou moeten doen: je intrigeren, je uitnodigen om telkens opnieuw geboeid te observeren en waarom niet…je intens vervullen van een intuïtief gelukzalig gevoel. Ikzelf werd, tijdens mijn bezoek aan zijn atelier, meer dan één keer aangetrokken tot werk van zijn hand. Kan je verliefd worden op een kunstwerk? Natuurlijk wel.

Stretch your mind and fly…”

Katrin De Buck

15 oktober 2021 tot 14 november 2021

Persona
Hervé Martijn
Hervé Martijn Slider 1

Herv. Martijn